30 ученици в британския град Девлин ходиха на училище с поли в

...
30 ученици в британския град Девлин ходиха на училище с поли в
Коментари Харесай

Защо европейските дизайнери обличат мъжете в поли

30 възпитаници в английския град Девлин ходиха на учебно заведение с поли в границите на последния месец. По този ексцентричен метод учениците желали да изразят своя митинг срещу възбраната за носене на къси панталони в 30-градусовата горещина.

Малко преди този момент в друга част на Англия чиновник дойде в офиса с пола. Този ход пък бил в отговор на възбрана за носене на къси панталони в компанията, в която работи.

Не единствено британците обаче са видели в женските облекла избавление от жегата и метод за противопоставяне на шефовете си. Шофьори на рейсове във френския град Нант се появили с поли в символ на митинг се появили на работа в поли.

По същото време в Париж се проведе седмицата на мъжката мода, където водещите дизайнери - от Dior до Alexander McQueen, като че ли се бяха уговорили да поддържат този бурен флашмоб и показаха сбирки, в които на процедура отсъстваше разделянето по пол. 

Опитите на стилната промишленост да облече мъжете в женски облекла не са от през вчерашния ден. Пионер в тази област е английският стилист Рей Петри. През 1980 година той стартира да разпространява облика на мъжа с пола. Вдъхновен от неговите дрехи, Жан-Пол Готие развива тази тематика в своите сбирки. Следват го Вивиан Уестууд, Дрийс Ван Нотен и други именити дизайнери.

Макар че мъжете в поли не стават всеобщо събитие, те навлизат в света на поп културата. Като започнем от хипитата през 60-те и стигнем до рокаджиите през 90-те години на предишния век, звездите употребяват женски облекла в своите театрални, живописни облици. Какво толкоз има в превъплащението на Дейвид Боуи или осъществяването на водача на Нирвана, Кърт Кобейн който се появи в рокля на цветя. Кобейн даже излезе на начална страница на списанието The Face.

През 2003 година в музея „ Метрополитън “, в Ню Йорк се организира изложбата „ Смело сърце: Мъже в поли “. Името е отпратка към известния филм с Мел Гибсън, в който шотландците, борещи се за самостоятелност, са облечени в обичайните шотландски полички, наречени килт. Изложбата е отдадена на превръщането на полата от повсеместен детайл от облеклото, каквито са били да вземем за пример тогата в Древен Рим килтът, в ясно обвързана с пола част от дрешника.

Поставянето на панталоните етикет " мъжко облекло " не се е случило доста от дълго време - едвам в средата на XIX век. Преди това детските облекла в Европа не са били разграничени по пол. Момчетата и девойките до 7 години са обличани в рокли и туники и едвам по-късно се е появила традицията на момчетата са подарява първия панталон, което символизира превръщането му в мъж.

Организаторите на изложбата означават, че това делене исторически няма нищо общо с женствеността или мъжествеността, а е разследване единствено от наложените културни асоциации.

" От 60-те години насам, с развиването на субкултурата и наклонността да не се носят публични облекла, мъжете получиха по-голяма независимост в облеклото, само че към момента нямат достъп до разнообразието от дрешника на дамите ", отбелязва със страдание кураторът на изложбата Андрю Болтън.

Сега дизайнерите се пробват да върнат мъжете към носенето на поли, а повода за това е елементарна - преди 100 години панталонът е влезнал в женския дрешник, за какво полата да не влезе в мъжкия. 

Пред 2003 година артистът Вин Дизел се появи на церемонията на Европейските музикални награди с кожена пола. Две години по-рано синът на американския артист Уил Смит Джейдън стартира да върви с поли и рокли и даже се снима в рекламната акция на дамската сбирка на Луи Вюитон.

В изявление тийнеджърът изясни: " След 5 години едно момче ще може да пристигна на учебно заведение с пола и никой няма да го бие и няма да се възмути. Правя това за бъдещето на децата си и на идващите генерации, които ще считат за естествени нещата, които по-рано са били неприемливи ".

Младежът беше подсилен от рапъра Young Thug, който се появи на обложката на своя соло албум с рокля на италиански дизайнер, като съобщи, че женското облекло му стои доста по-добре, като на рок звезда. Част от тази вълна е и Кание Уест.

В гонене на унищожаването на поредния стереотип и завладяването на нова пазарна ниша обаче модните визионери наподобява са не запомнили, че даже шотландците с храбри сърца не носят килт на учебно заведение или на работа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР